فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 114، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهین بندریان، فاطمه بندریان* صفحات 270-272

    سردبیر محترم پیچیدگی ها و چالش های بالقوه پیرامون استفاده از یک گروه دارویی نسبتا جدید با منفعت زیاد با عنوان مهارکننده های ناقل سدیم-گلوکز-2 (SGLT-2)1در مدیریت دیابت بارداری (GDM)2، موضوعی است که به دلیل تاثیر آن بر سلامت مادر و جنین نیاز به بررسی فوری دارد. ماهیت گذرای دیابت بارداری و پیامدهای آن در دوران بارداری نیاز به توجه دقیق در هنگام انتخاب مداخلات درمانی دارد. در حالی که اثربخشی و کارآیی مهارکننده های SGLT-2 در کنترل قند خون و کاهش وزن و همچنین اثرات مفید آنها در پیشگیری و کنترل عوارض قلبی و کلیوی در بیماران غیرباردار مبتلا به دیابت نوع دو به خوبی بررسی و تایید شده است [2 ،1]، وضعیت ایمنی و اثربخشی آنها در زنان باردار به اندازه کافی بررسی و شناخته نشده است که نیاز به یک رویکرد محتاطانه برای کاربرد آنها دارد. اگرچه مهار کننده SGLT-2 به شدت به پروتیین متصل می شوند که ممکن است خود عبور جفتی آنها را مهار کند اما در حال حاضر اطلاعات و شواهد قوی کافی در مورد عبور احتمالی داروهای مهار کننده SGLT-2 از جفت در طول بارداری و میزان آن و اثرات آن بر رشد و تکامل جنین در دست نیست [3]. اگرچه مطالعات حیوانی دخالت SGLT-2 کلیوی در پاتوژنز دیابت بارداری را نشان داده است [4] اما شواهد در حال ظهور از مطالعات پیش بالینی نگرانی هایی را در مورد خطرات بالقوه استفاده از مهارکننده SGLT-2 در دوران بارداری برای رشد جنین ایجاد می کند [5]. مطالعات در مدل های حیوانی اثرات نامطلوبی را بر رشد کلیه جنین در معرض مهارکننده های SGLT-2 نشان داده اند که بر اهمیت بررسی چنین خطراتی در حاملگی های انسانی تاکید می کند [6 ،5]. علاوه بر این افزایش خطر سقط و ناهنجاری های مادرزادی در جنین با مصرف مهارکننده های SGLT-2 در بارداری گزارش شده است [5].

  • حامد علیزاده پهلوانی، محیا شریفی راینی، آرمان رستگاری*، رضا مویدی صفحات 273-281
    مقدمه

    آتروفی عضلانی یکی از عوارض جدی در دیابت نوع 1 می باشد. مکانیسم های سلولی مهمی از جمله مسیرهای مرتبط با پروتیین mTOR در تنظیم حجم عضلانی بسیار مهم هستند؛ بنابراین، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر محتوای درون سلولی پروتیین مرکزی کمپلکس های هدف مکانیکی راپامایسین 1/2 در عضله اسکلتی EDL رت های مبتلا به دیابت نوع 1 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 12 سر رت نر سه ماهه از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزن 20±300 گرم انتخاب شدند. رت ها از طریق تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزوتوسین (50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن) مبتلا به دیابت نوع 1 شدند. این رت ها به روش تصادفی به دو گروه، تمرین دیابتی و کنترل دیابتی تقسیم شدند؛ گروه تمرینی، HIIT را به مدت شش هفته با شدتی معادل 85 تا 95 درصد حداکثر سرعت انجام دادند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون t-مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 28 انجام شد. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    محتوای درون سلولی فرم های تام و فسفریله پروتیین mTOR پس از شش هفته HIIT افزایش معنی داری را نشان داد (0001/0=P). همچنین نسبت تام به فسفریله محتوای درون سلولی پروتیین mTOR در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری را نشان داد (0001/0=P).

    نتیجه گیری

    انجام HIIT منجر به افزایش محتوای درون سلولی فرم های تام و فسفریله پروتیین mTOR شد که این احتمالا می تواند منجر به سنتز پروتیین و افزایش هایپرتروفی عضلانی شود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، دیابت نوع 1، هدف مکانیکی راپامایسین، عضله بلند بازکننده انگشتان پا
  • مرضیه علیجانی، منصور سیاوش، پروانه اباذری* صفحات 282-296
    مقدمه

    توانمندسازی بیمار و حمایت از خودمدیریتی به واسطه آموزش، کلید کنترل دیابت است. چالش مورد نیاز بررسی و تحلیل جدی، ارزیابی فرایند آموزش و حمایت از خودمدیریتی در سطح مراکز ارایه دهنده خدمات دیابت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت آموزش دیابت با استانداردهای آموزش و حمایت از خودمدیریتی دیابت در مراکز خدمات جامع سلامت و کلینیک های دیابت استان اصفهان انجام شده است.

    روش ها

    واحدهای آموزش دیابت 20 مرکز خدمات جامع سلامت و 11 کلینیک دیابت در استان اصفهان حجم نمونه را تشکیل دادند. ابزار گردآوری اطلاعات چک لیستی با 107 گویه بود که به روش مشاهده و بررسی 170 پرونده کاغذی/الکترونیک بیماران مبتلا به دیابت تکمیل گردید.

    یافته ها

    در بیش از دو سوم پرونده های مراکز /کلینیک های دیابت، ارزیابی های اولیه نه انجام و نه ثبت شده بود. در 5% پرونده ها نیازسنجی آموزشی ثبت شده و در نزدیک 100 درصد پرونده ها، برنامه ریزی آموزشی ثبت نشده بود. در بیش از یک سوم پرونده ها (5/%36)، آموزش رژیم غذایی همان یک بار در موقع تشکیل پرونده ثبت شده بود. در 3.4% پرونده ها، ارزشیابی اثربخشی آموزشی ثبت شده و در سه چهارم پرونده ها (75/78%)، پشتیبانی و حمایت مداوم برای خودمدیریتی ثبت نشده بود.

    نتیجه گیری

    بین وضعیت آموزش و حمایت از خودمدیریتی دیابت و استانداردهای فرآیندی و برآیندی DSMES در واحدهای آموزشی تحت پوشش معاونت های بهداشت و درمان استان شکاف معنی داری وجود دارد. این شکاف به طور جدی و منفی بر نتایج این رویکرد تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، آموزش، خودمدیریتی، برنامه آموزش خودمدیریتی دیابت، استانداردها
  • عاطفه کتابدار، سید رضا عطارزاده حسینی*، مهرداد فتحی، محمد مسافری صفحات 297-309
    مقدمه

    بیماری کبد چرب و ارتباط آن با بیماری‎های قلبی عروقی یکی از دغدغه‎ های جامعه امروزی است، لذا هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی و تزریق هورمون رشد بر محتوی PGC1α میتوکندریایی قلبی و برخی شاخص‎های استرس اکسیداتیو موش‎های سوری مبتلا به آسیب کبدی است.

    روش ها

    در این پژوهش تجربی 21 سر موش به صورت تصادفی به سه گروه هفت تایی، کنترل (C)، تمرین (E)، تمرین+هورمون رشد (EGH) تقسیم شدند. برنامه تمرین استقامتی به مدت هشت هفته و پنج جلسه با شدت 50 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی در هفته اجرا شد. پروتکل تزریق GH روزانه یک میلی‎گرم/کیلوگرم/وزن بدن بود. سنجش داده ها توسط SPSS و با آزمون آماری تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی محاسبه شد.

    یافته ها

    مقادیر PGC1a در هر دو گروه در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی‎داری داشت. همچنین مقادیر SOD و MDA در هر دو گروه در مقایسه با گروه کنترل به ترتیب افزایش و کاهش معنی‎داری داشت. کاهش مقادیر HOMA تنها در گروه E نسبت به گروه کنترل معنی‎دار بود. همچنین تفاوت بین گروه E و E-GH نیز در سطح معنی‎داری بود. نسبت ALT/AST در هر دو گروه در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی‎داری به همراه داشت. کاهش نسبت LDL/HDL تنها در گروه E نسبت به گروه کنترل معنی‎دار بود.

    نتیجه گیری

    تمرین استقامتی پاسخ موثرتری در بهبود نشانگرهای NAFLD به نسبت پپتید GH ایجاد کرده و تزریق این هورمون به تنهایی می‎تواند تبعات منفی بر برخی شاخص‎های این ناهنجاری به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، هورمون رشد، PGC1a، استرس اکسیداتیو، آسیب کبدی
  • محمد زحمتکش، حسینعلی ساسان، فاطمه سفید، محمدیحیی وحیدی مهرجردی* صفحات 310-317
    مقدمه

    دیابت نوع دو یک بیماری شایع چند فاکتوری است که در قرن حاضر مورد کاوش متخصصان و پژوهشگران بسیاری قرار گرفته است. مطالعات انجام شده، اهمیت و جایگاه ژنتیک در ارتباط با دیابت را به خوبی نشان می دهند. هدف از پژوهش حاضر بررسی شیوع پلی مورفیسم های rs5219 و rs5215 در جمعیت دیابتی نوع دو فامیلی استان یزد است.

    روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه مورد-شاهدی است که بر روی 200 نفر (100 نفر بیمار مبتلا به دیابت نوع دو با سابقه مثبت خانوادگی ابتلا به دیابت نوع دو و 100 نفر سالم بدون سابقه ابتلا به دیابت در خانواده) صورت گرفت. در این مطالعه با استفاده از تکنیک ARMS-PCR به بررسی ژنوتیپ گروه بیمار و گروه شاهد پرداخته شده است و برای بیان نتایج از شاخص های پراکندگی و تست های آماری پارامتری همچون P-value و Chi-square استفاده شد.

    یافته ها

    آنالیز آماری نشان داد که اختلاف معناداری بین فراوانی آللی و ژنوتیپی در دو گروه بیمار و کنترل در پلی مورفیسم rs5215 با میزان P=0.0015 و در پلی مورفیسم rs5219 با میزان P=0.0342 وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر نشان داد که پلی مورفیسم rs5215 وrs5219 ژنKCNJ11  می تواند با بیماری دیابت نوع دو در جمعیت استان یزد در ارتباط باشد اگرچه برای تایید این نتایج نیاز به انجام مطالعات گسترده است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو فامیلی، پلی مورفیسم rs5219 و rs5215، ژن KCNJ11
  • مریم طاهری، مهرزاد عبادی قهرمانی*، فرح نامنی صفحات 318-326
    مقدمه

    سیر تویین-1 به عنوان سنسور متابولیک کلیدی در بافت های مختلف از جمله عضله اسکلتی و بافت شناخته شده است که می تواند نقش محوری در تنظیم متابولیسم گلوکز و لیپیدها از طریق فعالیت دی استیلاز ایفا کند. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش عصاره لیکورایز و تمرین منتخب شنا بر مسیرهای سیگنالینگ SIRT1 در عضله نعلی موش های صحرایی نر دیابتی بود.

    روش ها

    پژوهش از نوع تجربی و بنیادی و روش کار یک کارآزمایی تجربی با ماهیت توصیفی_ تحلیلی است. 50 سر موش خریداری شد و در 5 گروه 10 تایی تقسیم شدند. برنامه تمرینی اصلی شامل شنا کردن در تانکر ویژه جوندگان مخزن آب ویژه شنا به مدت 6 هفته و 5 جلسه در هفته بود. به منظور دیایتی کردن موش ها استرپتوزوتوسین تزریق شد. 7 روز پس از تزریق قند خون موش ها اندازه گیری شد و موش هایی که قند خونشان بالاتر از 250 میلی گرم بر دسی لیتر بود به عنوان نمونه دیابتی انتخاب می شوند. به دو گروه از موش های دیابتی عصاره ریشه لیکورایز خورانده شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون آنالیز واریانس دو راهه و با استفاده از نرم افزار SPSS26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر متقابل تمرین شنا و مصرف عصاره لیکورایز بر مسیر سیگنالینگ SIRT1 از نظر آماری معنی دار است (002/0 =P).

    نتیجه گیری

    SIRT1 نقش مهمی در کنترل هموستاز گلوکز بازی می کند. در واقع، تحت شرایط دیابتی فعالیت و میزان بیان ژن SIRT1 در بافت های مختلف علی رغم نقش متابولیکی و مهم، کاهش می یابد. تمرین شنا به همراه مصرف مکمل لیکورایز با تنظیم مثبت بیان ژن SIRT1 می تواند در پیشگیری و درمان بیماری دیابت موثر باشد.

    کلیدواژگان: عصاره لیکورایز، تمرین شنا، مسیرهای سیگنالینگ SIRT1، عضله نعلی، دیابت
  • هادی گلپسندی، محمدرحمان رحیمی*، صلاح الدین احمدی صفحات 327-337
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر هشت هفته تمرین هوازی و مکمل یاری ویتامین D3 بر سطح پروتیین آیریزین قلبی، مقاومت به انسولین و پروفایل لیپیدی در رت های القاء شده به دیابت نوع دو انجام شد.

    روش ها

    چهل سر رت نر نژاد ویستار پس از القاء دیابت نوع دو از طریق ترکیب رژیم غذایی پرچرب+ استرپتوزوتوسین، به طور تصادفی به پنج گروه: 1) کنترل سالم (NC)، 2) کنترل دیابتی (DC)، 3) دیابت+تمرین هوازی (DAT)، 4) دیابت+ ویتامین D3 (DVD) و 5) دیابت+ تمرین هوازی+ ویتامین D3 (DVDAT) تقسیم شدند. برنامه تمرین هوازی (پنج بار در هفته با شدت 60% حداکثر سرعت دویدن، به مدت یک ساعت) و مکمل یاری ویتامین D3 (هر هفته 10000IU/ کیلوگرم) انجام شد. پس از بیهوش نمودن رت ها، نمونه خونی جهت ارزیابی سطوح سرمی گلوکز، انسولین، تری گلیسیرید، کلسترول، LDL و HDL گرفته شد. بافت قلب جهت ارزیابی مقدار محتوای پروتیینی آیریزین جداسازی گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که سطح پروتیین آیریزین بافت قلب در گروه های DAT، DVD و DVDAT افزایش معنادار 04/14، 28/12 و 56/24 درصدی به ترتیب نسبت به DC داشت (001/0>P)، مقاومت به انسولین نیز در تمامی گروه های مداخله نسبت به گروه DC کاهش معناداری نشان داد (001/0>P)، اما سطوح HDL، تری گلیسیرید و کلسترول فقط در گروه های DAT و DVDAT نسبت به گروه DC کاهش معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد که هشت هفته تمرین هوازی و مکمل ویتامین  D3احتمالا از طریق افزایش محتوای پروتیین آیریزین قلبی، باعت بهبود شاخص مقاومت به انسولین و پروفایل لیپیدی در رت های القاء شده به دیابت نوع دو می گردد.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین هوازی، ویتامین D3، تمرین استقامتی، آیریزین
|
  • Mahin Bndarian, Fatemeh Bandarian* Pages 270-272

    Sodium-glucose transporter-2 (SGLT-2) inhibitors are a relatively new class of anti-diabetic drugs with potent effect in glycemic control and weight loss, as well as beneficial effects in the prevention and control of cardiac and renal complications in non-pregnant patients with type 2 diabetes. However, there is no enough clear and strong evidence about the beneficial or adverse effect of SGLT-2 inhibitors usage during pregnancy for management of gestational diabetes (GDM) in human. This short letter discusses challenges in application of SGLT-2 inhibitors in management of GDM.

  • Hamed Alizadeh Pahlavani, Mahya Sharifi Rayeni, Arman Rastegari*, Reza Moayedi Pages 273-281
    Background

    Muscle atrophy is one of the serious complications of type 1 diabetes. Important cellular mechanisms including pathways related to mTOR protein are very important in regulating muscle mass; Therefore, this research was conducted to investigate the effect of high-intensity interval training (HIIT) on the intracellular content of the central protein of mechanical target of rapamycin 1/2 complexes in EDL skeletal muscle of rats with type 1 diabetes.

    Methods

    In this experimental study, 12 three-month-old male Sprague-Dawley rats with an average weight of 300±20 grams were selected. Type 1 diabetes was induced through intraperitoneal injection of streptozotocin solution (50 mg/kg of body weight). These rats were randomly divided into two groups, diabetic exercise, and diabetic control; The training group performed HIIT for six weeks at an intensity of 85-95% of maximum speed. Data analysis was done through an independent t-test in SPSS software version 28. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The intracellular content of total and phosphorylated forms of mTOR protein showed a significant increase after six weeks of HIIT (P=0.0001). Also, the ratio of total to phosphorylated intracellular content of mTOR protein showed a significant increase in the training group compared to the control group (P=0.0001).

    Conclusion

    HIIT increased the intracellular content of total and phosphorylated forms of mTOR protein, which could possibly lead to protein synthesis and increased muscle hypertrophy.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Type 1 Diabetes, Mechanical Target of Rapamycin, Extensor Digitorum Longus Muscle
  • Marziyeh Alijani, Mansour Siavash, Parvaneh Abazari* Pages 282-296
    Background

    The health assistant and treatment assistant in the Ministry of Health and Medicine are in charge of educating people with diabetes and empowering them to achieve self-management of diabetes. The present study was conducted with the aim of determining the status of education and support for diabetes self-management in comprehensive health service centers and diabetes clinics in Isfahan province.

    Methods

    The diabetes education units of 20 comprehensive health service centers and 11 diabetes clinics in Isfahan province formed the sample size. The data collection tool was a checklist with 107 items, which was completed by observing and reviewing 170 paper/electronic files of patients with diabetes.

    Results

    In more than two-thirds of the files of diabetes centers/clinics, initial assessment were neither performed nor recorded. Educational needs assessment was recorded in 5% of the files and educational planning was not recorded in nearly 100% of them. In more than a third of the files (36.5%), diet education was recorded once when the case was filed. In 3.4% of files, educational effectiveness evaluation was recorded and in three quarters of files (75.78%), continuous support for self-management was not recorded.

    Conclusion

    There is a significant gap between the status of education and support for diabetes self-management and the process and outcome standards of DSMES in the educational units covered by the provincial health and treatment department. This gap seriously and negatively affects the results of this approach.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Education, Self-Management, Diabetes Self-Management Education Program, Standards
  • Atefeh Ketabdar, Seyed Reza Attarzadeh Hosseini*, Mehrdad Fathei, Mohamad Mosaferi Pages 297-309
    Background

    Fatty liver disease and its relationship with cardiovascular diseases is one of the concerns of today's society, therefore the present study was conducted to investigate the effect of eight weeks of endurance training and growth hormone injections on Cardiac mitochondrial PGC1α content and some oxidative stress indices in mice with hepatic damage.

    Methods

    In this experimental study, 21 male mice were, randomly, divided into three groups (n=7): control (C), Exercise (E), Exercise + Growth Hormone (EGH) group. The Medium intensity endurance training program was performed for eight weeks and 5 sessions with an intensity of 50% VO2max of per week. The somatropin injection protocols were 1 mg/ kilogram/body weight, respectively. Statistical analysis of the data was performed using the software SPSS, using One-Way ANOVA and post hoc Tukey tests.

    Results

    PGC1a levels increased in both groups compared to the control group. SOD and MDA levels increased and decreased in both groups compared to the control group, respectively. The reduction of HOMA levels was significant only in E group compared to the control group. Also, the difference between E and E-GH group was significant. ALT/AST ratio decreased in both groups compared to the control group. The reduction of LDL/HDL ratio was significant only in group E compared to the control group.

    Conclusion

    Endurance training has produced a more effective response in improving NAFLD markers than GH peptides. Growth hormone injection can have negative consequences on some indicators of this abnormality.

    Keywords: Endurance Training, Growth Hormone, PGC1a, Oxidative Stress, Hepatic Damage
  • Mohammad Zahmatkesh, Hosseinali Sasan, Fateme Sefid, MohammadYahya Vahidi Mehrjardi* Pages 310-317
    Background

    Type 2 diabetes is a common multifactorial disease that has been studied by researchers in this century. These studies show the importance and position of genetics in relation to diabetes. The purpose of this study is to investigate the prevalence of rs5219 and rs5215 polymorphisms in the familial type 2 diabetic population of Yazd province.

    Methods

    This study is a case-control study that was conducted on 200 people (100 type 2 diabetes patients with a positive family history of type 2 diabetes and 100 healthy people without a family history of diabetes). In this study, using the ARMS-PCR technique, the genotype of the patient group and the control group were examined, and dispersion indices and parametric statistical tests such as P-value and Chi-square were used to determine the significant relationship between diabetes and genetics.

    Results

    Statistical analysis showed that there is a significant difference between the allelic and genotypic frequencies in both patient and control groups in rs5215 polymorphism with P=0.0015 and in rs5219 polymorphism with P=0.0342.

    Conclusion

    The present study showed that rs5215 and rs5219 polymorphism of KCNJ11 gene can be related to type 2 diabetes in the population of Yazd province, although extensive studies are needed to confirm these results.

    Keywords: Familial Type 2 Diabetes, Rs5219, Rs5215 Polymorphism, KCNJ11 Gene
  • Maryam Taheri, Mehrzad Ebadi Ghahramani*, Farah Nameni Pages 318-326
    Background

    Sirtuin-1 is known as a key metabolic sensor in various tissues, including skeletal muscle and tissue, which can play a pivotal role in regulating glucose and lipid metabolism through diacetylase activity. The aim of the present study was to investigate the role of licorice extract and swimming exercise on SIRT1 signaling pathways in the soleus muscle of diabetes male rats.

    Methods

    The research is of an experimental and fundamental type, and the working method is an experimental work with a descriptive-solution nature. Fifty mice were bought and divided into 5 groups of 10. The main training program consisted of swimming in the rodent tank of the special swimming water tank for 6 weeks and 5 sessions per week. In order to induce diabetes in the mice, streptozotocin was injected. Seven days after the injection, the blood sugar of the mice was measured, and the mice with blood sugar more than 250 ml/dL were selected as diabetes samples. Licorice root extract was given to two groups of rats. In order to analyze, two-way analysis of variance was used using SPSS26 software.

    Results

    The results showed that the interaction effect of swimming training and consumption of licorice extract on SIRT1 signaling pathways is statistically significant (P= 0.002).

    Conclusion

    SIRT1 plays an important role in the control of glucose homeostasis. In fact, under certain conditions, the activity and expression level of SIRT1 gene decreases in different SI tissues due to its important metabolic role. Swimming training along with licorice supplement may be used for prevention and treatment of diabetes by positive regulation of SIRT1 gene expression.

    Keywords: licorice extract, Swimming training, SIRT1 signaling pathways, Soleus muscle, Diabetes
  • Hadi Golpasandi, MohammadRahman Rahimi*, Slahadin Ahmadi Pages 327-337
    Background

    The present study was conducted to investigate the effect of eight weeks of aerobic training and vitamin D3 supplementation on cardiac irisin protein levels, insulin resistance and lipid profile in rats induced with type 2 diabetes.

    Methods

    Forty male Wistar rats after induction of type 2 diabetes through the combination of high-fat diet +streptozotocin were randomly divided into five groups: 1) Normal control (NC) ,2) Diabetic Control (DC), 3) Diabetes+ Aerobic Training (DAT) ,4) Diabetes+ Vitamin D3 (DVD) and 5) Diabetes+ Aerobic Training+ Vitamin D3 (DVDAT). Aerobic training program (five times a week with 60% intensity of maximum running speed for one hour) and vitamin D3 supplementation (10000 IU/kg every week) were performed. After anesthetizing the rats, blood samples were taken to evaluate serum glucose, insulin, triglyceride, cholesterol, LDL and HDL levels. The heart tissue was isolated to evaluate the irisin.protein.

    Results

    The results of the one way analysis of variance showed that the irisin protein level of the heart tissue in DAT, DVD and DVDAT groups had a significant increase of 14.04, 12.28 and 24.56%, respectively compared to DC (P<0.001). Insulin resistance also showed a significant decrease in all intervention groups compared to the DC group (P<0.001); However, HDL, triglyceride and cholesterol levels were significantly decreased in DAT and DVDAT groups compared to DC group (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results, it seems that eight weeks of aerobic training and vitamin D3 supplementation probably improves the insulin resistance index and lipid profile in rats induced to type 2 diabetes through increasing the cardiac irisin.

    Keywords: Diabetes, Aerobic training, Vitamin D3, Endurance training, Irisin